Harkitsen toiminimen perustamista. Kävin yritysneuvonnassa, jossa tehtiin laskelmia kuluistani ja siitä, paljonko tarvitsisin tuloja. Jotta käteen jäisi 1 200 e kuussa, pitäisi ansaita noin 2 500 e. Krhm, yrittäjyys kannattaa? Neuvoja tuntui kyllä kovin hanakasti lisäilevän laskelmiin "ihan pieniä summia", kuten 15 euroa kuussa toimistokuluihin. Eihän tuo iso summa tiestysti olekaan, mutta pienistä kolikkopuroista voi kertyä suuri rahavirta toimistolta poispäin. Olen niin tottunut elämään niukasti, että 15 e tuntuu ihan merkittävältä rahamäärältä.

Suurin kysymys on, saako toiminimestä niin paljon hyötyä, että kasvaneet menot kannattaa hyväksyä. Markkinointi toiminimellä tuntuisi kyllä helpommalta; antaahan t:mi uskottavamman kuvan toiminnasta ja sen jatkuvuudesta. Toisaalta en tiedä, kasvavatko menot todellisuudessa paljoakaan: esimerkiksi eläke täytyy freenäkin jotenkin järjestää, ja nyt tilanne on se, ettei osa toimeksiantajista maksa mitään sosiaalikuluja palkkioistani, enkä niitä ole maksanut minäkään. Kirjanpito on ilmeisesti toinen merkittävä menoerä. Aika hullulta tuntuisi ryhtyä maksamaan lähes 100 e/kk, kun vielä ei ole paljon tapahtumiakaan. Vinkkejä otetaan vastaan, mistä saisi luotettavan ja kohtuuhintaisen kirjanpitäjän! Onko maksu aina kuukausiperusteinen, vai voisiko kirjanpidon laittaa ajan tasalle esim. kaksi kertaa vuodessa?

Sain edelliseen viestiin kommentin, jossa ehdotettiin, että voisin täällä kertoa yhteystietoni ja mitä käännän. En ihan ole kuitenkaan valmis vuodattamaan näitä ajatuksia mahdollisen asiakaskunnan tietoisuuteen. Sen voin kyllä kertoa, että kieleni ovat englanti ja suomi ja käännän molempiin suuntiin. Jos joku nyt todella innostuu tilaamaan minulta töitä tätä kautta, se sopii. Voinhan ottaa vaikka jonkin hotmail-osoitteen, jonka julkaisen täällä.