Kävin starttirahaneuvojalla, joka sekoitti pääni. Kuulemma alani on erittäin kilpailtu ja yrittäjyys kallista. Hänen mielestään parasta olisi toimi free-verokortilla, kunnes asiakkaita on enemmän. Vaikkei muuten neuvojaa kuuntelisikaan, vaikutti kuitenkin siltä, etteivät mahdollisuuteni starttirahaan olisi kovin hyvät, koska alan kilpailutilanne vaikuttaa päätökseen ja koska minulla ei vielä ole useita varmoja tai todennäköisiä asiakkaita.

Tuo koko starttirahajärjestelmä vaikuttaa vähän jakomieliseltä: Rahan myöntämisen edellytys on, että yritys olisi toimiva mutta toisaalta sitä ei perustettaisi ilman starttirahaa. Yritystä ei myöskään saa perustaa ennen starttirahapäätöstä, mikä varmaan monella alalla tekee aika vaikeaksi kannattavuuden osoittamisen etukäteen. Miten voi hankkia asiakkaita etukäteen vaikka kampaamolle?

Neuvoja maalaili kauhukuvia siitä, miten yrittäjän ajasta valtaosa menee muuhun kuin varsinaisen työn tekemiseen. Markkinointia, kirjanpitoa sun muuta. Totuus kuitenkin lienee, että minä joudun nytkin tekemään nuo työt suureksi osaksi (varsinaista kirjanpitoa en toki ole velvollinen pitämään, mutta eiköhän ainakin tulonhankkimiskulut kannata kirjata muistiin veroilmoitusta vartenkin).

Freelancena toimiminen tuntuu hirveän epäselvältä. Free "voidaan katsoa" palkansaajaksi tai yrittäjäksi esimerkiksi työttömyyskorvausta hakiessa, eikä mistään näytä saavan varmaa etukäteistietoa. Jos perustan nyt toiminimen, menetän joka tapauksessa työttömyyspäivärahan ja saatan joutua olemaan lähes vailla tuloja monta kuukautta.

Taidan kokeilla markkinointia eräälle asiakasryhmälle ilman toiminimeä ja vetää tuloksista johtopäätökset. Starttirahaneuvojan mielestä toiminimeä ei tarvitse uskottavuuden vuoksi, mutta saapa nähdä.